Zacząłem piec chleb w kwietniu 2009 roku. Od tego czasu robię to nieprzerwanie, korzystając wyłącznie z pieczywa własnego wypieku. Stale częstuje się nim również mój brat, okazjonalnie częstuję nim krewnych i znajomych. Jako że jestem bardzo leniwy, uprościłem proces pieczenia do moich mocy przerobowych, tak aby się nie zniechęcić. Oczywiście, piekę chleb na zakwasie, w piekarniku, nigdy nie korzystałem z maszyny ani gotowych mieszanek. Nie używam również drożdży. Oto, jak to wygląda:
- Rano, przed wyjściem do pracy lub wieczorem, przed pójściem spać, do miski malaksera wsypuję 3 kubki mąki, wlewam 1.5 kubka wody i dodaję zakwas, przechowywany w słoiczku w lodówce od poprzedniego pieczenia. Mieszam i zostawiam.
- Po powrocie z pracy lub następnego dnia rano do wyrośniętego ciasta dosypuję kolejne 3 kubki mąki i dolewam kolejne 1.5 kubka wody, mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu odkładam część ciasta do słoiczka do następnego pieczenia, a do miski dosypuję dużą łyżkę soli i dosypuję różne śmieci: pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, kminek. Mieszam i pozostawiam na chwilę w spokoju
- Kiedy ciasto zaczyna ponownie wyrastać, przekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozwalam mu wyrastać, a równocześnie włączam piekarnik - nastawiam go na 250 stopni.
- Kiedy piekarnik jest już nagrzany, odpowietrzam ciasto i wkładam je do piekarnika na 15 minut, zmniejszając równocześnie temperaturę do 230 stopni, grzałki górna i dolna, środkowa półka. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 210 stopni i zostawiam na 30 minut, w trakcie wyłączam górną grzałkę. Po 30 minutach ustawiam piekarnik na brak grzania, uchylam drzwiczki, włączam dmuchawę (termoobieg) i pozostawiam chleb na 10 minut
- Wyjmuję chleb z piekarnika, spryskuję wodą i przykrywam ściereczką, po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach wyjmuję chleb z foremki, owijam w ściereczkę i zostawiam do wystygnięcia.
- Smacznego
Skąd wziąć zakwas? Do it yourself. Potrzebne są: mąka (najlepiej żytnia, 720 lub żurkowa), woda, powietrze, temperatura i czas. Mieszamy mąkę (1 łyżka) z wodą do konsystencji serka homogenizowanego, zostawiamy na 12-24 h w ciepłym miejscu. Dodaj mąki, wody, zostaw na kolejne 12-24h. I jeszcze raz. Zakwas powinien bąbelkować i pachnieć kwaśnymi jabłkami.
Jakiej mąki używam? Ohoho. Pszennej 650, pszennej razowej, żytniej 720, żytniej żurkowej, żytniej razowej, kukurydzianej, gryczanej, cieciorkowej. Także płatków zbożowych: owsianych, jęczmiennych, ryżowych i gryczanych. Czasem dodaję zamiast części wody kefiru lub jogurtu.
I jeszcze wyrazy podziękowania dla autorek blogów, które po wielokroć studiowałem, nim zdecydowałem się sam spróbować wypiekać własne pieczywo:
- Chleb - przepisy, porady, książki
- Pracownia Wypieków
- oraz nieistniejąca chyba już strona Pani Agnieszki H.
Mój ostatni wypiek, chleb 4 zboża: żytnio-pszenno-kukurydziano-cieciorkowo-gryczany z pestkami dyni, słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym:
do góry | na koniec | wyświetlenia: 4563Najpopularniejsze wpisy:
- [2019-01-15] Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych (inflacja): średnioroczne w latach 2007-2018 oraz w poszczególnych miesiącach lat 2008-2018
- [2011-09-04] Kalendarz na rok 2012
- [2012-03-03] Kalendarz na rok 2013 w wersji PNG i PDF
- [2010-11-26] Kalendarz na rok 2011 ze Świętem Trzech Króli (6 stycznia)
- [2013-12-28] Kalendarz na rok 2014 - gratis - do wydrukowania itp.
Najpopularniejsze wpisy z wieloma wersjami:
- Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych (inflacja): średnioroczne w latach 2007-2018 oraz w poszczególnych miesiącach lat 2008-2018
- Kalendarz na rok 2014 - gratis - do wydrukowania itp.
- Oprocentowanie wybranych kont oszczędnościowych oraz lokat jednodniowych w bankach w Polsce
- System Informacji Oświatowej (SIO) - raport wg stanu na 10 września 2011 i 30 września 2011
- 4,0196 zł - kurs euro dla zamówień publicznych (przetargów) od 1 stycznia 2012 roku
Dodaj komentarz